donderdag 6 februari 2014

AaBe en het textielmuseum...

Een paar weken geleden al weer, maakten wij een uitstapje met onze fijne museumjaarkaart. We gingen naar het textielmuseum in Tilburg. Ik had gezien dat daar de tentoonstelling van AaBe, een sterk merk nog te zien was en dat leek me wel wat. Oma pollewop ging ook gezellig met ons mee (zie foto in blogberichtje van gisteren). Erg speciaal voor ons allemaal, want na een rottig 2013 met veel gezondheidsproblemen was het nog maar de vraag of we ooit nog dit soort fijne uitstapjes samen zouden kunnen maken. Gelukkig ligt dat nu achter ons en kijken we vooruit naar een mooi 2014 en zo togen we af richting Tilburg.
 
 
 
In het museum waren allerlei mooie stukken van AaBe te bewonderen en bij het zien van al dat oude moois krijg ik spontaan een soort van heimwee naar de dagen van weleer. Beetje raar misschien omdat ik toen natuurlijk nog niet of maar net geboren was met bouwjaar 1978... Toch, op een of andere manier word ik geraakt door een nostalgisch gevoel bij het zien en horen van dingen die met de jaren '50, '60 en '70 te maken hebben.
 
 
Prachtig toch zo'n deken. Jammer dat ik die nou nog nooit ben tegengekomen bij het kringloopsnuffelen.
 

 
Tegenwoodig worden veel van de oude wollen dekens van AaBe gerecycled tot mooie en lekker warme jassen/vestjes, zoals deze:
 
 
En de verpakkingen waren ook al zo mooi, bijvoorbeeld deze van een babydekentje is er een waar ik van smelt...
 
 
Naast de tentoonstelling van AaBe is er nog veel meer moois en interessants te zien en te beleven in het textielmuseum. Alleen de entree al is mooi met het uitzicht op de bijzondere elastieken banken van het restaurant.
 
 
In een andere tentoonstelling op de benedenverdieping werd het hele proces getoond van het tot stand komen van wollen dekens.
 

  
De foto van het eindresultaat ben ik vergeten te nemen, maar daar kun je zelf wel een beeld bij vormen toch ;)
 
Het textielmuseum is voor liefhebbers van stofjes en wolletjes net een snoepwinkeltje.
Kijk nou deze klosjes...
 

En die kast zou ook zo mooi in ons huis passen, ik zou er wel een plekje voor vrij maken hoor ;) 
Kijk eens, alle kleurtjes van de regenboog!!
 
En ook nog zulke leuke printjes...
 
 
In het textiellab wordt allerlei keukengoed geproduceerd voor het winkeltje van het museum. Leuk om te zien hoe dat allemaal werkt.
 
 
 
Tot slot een expositie van textiele kunst. Mooi hoor allemaal. Zelfs onze kleine pollewop wist het wel te waarderen, al vond ze het wel lastig dat ze niets aan mocht raken... :)
 
 
En als kers op de taart gingen we op de terugweg nog heel even langs een kringloopje in dezelfde straat als waar het museum zit. Meneer pollewop had deze op de heenweg al gespot. Lief he!
 
Fijne dag allemaal!
 


11 opmerkingen:

 1. wat een fijn dagje zo! Fijn dat het weer wat beter gaat met je mama. Bijzonder museum he? Siem vond die oude stoommachine ook heel gaaf. Volgende keer wel even langs komen he! Dan laat ik je ook de oude AaBe fabriek zien, die is hier bij mij vlakbij. Jammer genoeg zijn ze daar nu wel veel aan het slopen (bepaalde belangrijke onderdelen blijven wel staan). Verder toch beetje jammer..... Enne mevrouw we zijn ook nog eens van hetzelfde bouwjaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk museum! En inderdada fijn dat je moeder meekon! Liefs!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige foto's. Die kast is inderdaad echt geweldig! Zou ik ook zo in mijn huis zetten!
  Fijne avond. Groetjes, Clarieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat het alweer een beetje beter gaat met je moeder Rosalie! Wat een mooie spullen, vooral die dekens inderdaad en die verpakking is heel mooi, zo zie je ze tegenwoordig niet meer he? Pascale X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is het toch een leuk museum. En wat heb je prachtige foto's gemaakt. Ook ik vind de verpakking van de babydeken erg mooi. (zwijmel).
  en fijn dat je zo weer met je meoder op stap kunt, dan is het extra genieten. Hopen dat er nog veel van die leuke uitstapjes in het verschiet liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige foto's zeg. Zo mooi: de dekens, de kleuren en natuurlijk ook de Pollewops. Wat heerlijk om hier zo met elkaar van te genieten. gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldig museum is het toch! We komen er een paar keer jaar (museumjaarkaart en wonen in de buurt) omdat het iedere keer weer zo leuk is. De AaBb tentoonstelling ook gezien, een hoop nostalgie. Ik ben zelfs nog in het bezit van een originele babyblauwe deken, super zwaar, degelijke kwaliteit en warm! Die komt tevoorschijn als het buiten heel koud is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke tentoonstelling, nu wil ik daar ook naartoe ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat leuk zo'n museum ! Tegenwoordig wordt er inderdaad veel van dekens gemaakt, kussens, jassen en ja ook hartjes :-), zoals je ziet loop ik een beetje achter met het bijlezen van blogjes ..
  dat patroon met die driehoekjes is weer helemaal hot !!
  liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, leuk museum! Onze zonen liggen op dit moment alledrie onder een AaBe deken te slapen, onder eentje daarvan hebben mijn broer, zussen en ik zelf ook geslapen. Iedere keer als ik die deken zie word ik blij!

  BeantwoordenVerwijderen

Berichtjes lees ik graag. Dankjewel!

Liefs,
Rosalie